Всички статии

 

 

Обратно към блога

Може ли бебето да спи в шезлонг, гнездо или люлка?

0-4 месеца Dec 01, 2022
бебе в люлка

Много от родителите се питат дали бебето може да спи на други места, освен в кошарата - например в шезлонг, люлка или в гнездо на спалнята? Има ли риск бебето да изгради навика да спи само там и доколко сънят в тези места е безопасен? 

Да започнем от безопасността, тъй като през първите 3 месеца от живота на бебето риска от СВДС е най-голям. Това е и причината да се препоръчва бебето винаги да спи в кошара по гръб. В случай, че бебето спи в друго пространство, то трябва винаги да е под наблюдение. 

По отношение на безопасността има и още един фактор, който не е за подценяване - в какъв продукт за сън поставяте бебето си да спи и колко време прекарва то там. Чували ли сте за термина “container baby syndrome”

Люлка, шезлонг, възглавница, кенгуру, всякакъв вид столче - всички тези продукти се наричат “контейнери” и ограничават движението на бебето. Когато едно бебе прекарва по-голямата част или дори целия си ден с ограничени движения, има голяма вероятност това да доведе до последствия като деформиране на главичката (плагиоцефалия), ограничаване на движенията на шията (тортиколис), забавяне на двигателното развитие (обръщане от гръб по корем и обратно, сядане, пропълзяване и т.н.) и проблеми с таза и гръбнака. Затова силно се препоръчва бебето да спи в кошара по гръб, а докато е будно да прекарва максимално много време на пода по корем или гръб. Използването на “контейнер” да бъде за малко през деня и то когато се налага - например бебето спи в столче за кола, когато сте в колата и пътувате, а не когато сте си вкъщи.

 

Основната препоръка е: времето, прекарано в “контейнер”, да бъде минимално, сравнено с времето, прекарано на пода за игра.

 

Ето и няколко примера:

Бебето може спокойно да прекара 20-тина минути в столчето за кола, дори когато не пътувате. Например, ако отивате до педиатъра си, бебето ще се вози в колата на отиване, ще го свалите със столчето, за да не го събудите, ще посетите педиатъра си като използвате столчето от колата върху шасито на количката, вместо да будите бебето и да го местите. Това вероятно няма да отнеме повече от 30 минути престой в столчето накуп, извън колата.

Ако сте сама вкъщи и се налага да свършите нещо за 20-30 минути, а бебето да е в безопасност, можете да го сложите на пода на килимче или в някакъв “контейнер”, ако е безопасно за него.

Носилките за ергономично носене са в пъти по-добър вариант, отколкото столче за кола. Макар отново да има ограничение за това колко време да прекарва бебето в носилка, в нея няма натиск върху гърба.

В първите месеци след раждане, наречени също така “четвърти триместър” е нормално бебето да се чувства по-добре и комфортно на по-тесни места, защото все пак 9 месеца е било на тясно място в корема на майка си. Шезлонгът, люлката и гнездото могат да бъдат наистина добри помощници и да улеснят живота на родителите, както и да създадат подходящи условия, за да спи бебето по-добре. С напредване на времето след раждането колкото по-често поставяте бебето за сън в кошарата, толкова по-бързо то ще свикне да спи и в нея, ако първоначално му е трудно.

Бебетата се раждат без изградени навици за сън, както и циркаден ритъм, следователно бебето ви няма риск да свикне да заспива на едно определено място, ако го слагате да спи и в кошарата си. Решението къде ще спи бебето е лично ваше. Ако започнете да приспивате бебето още преди 3-ия месец в кошара, то няма да се налага да го учите да заспива там след регресията, през която се появява цикличния сън и се затвърдяват навиците за сън. За тази регресия можете да прочетете повече ТУК

Гнездото е добър избор ако искате да започнете да приспивате детето директно в кошарата. То ще създаде необходимите тесни условия, за да може детето да се унесе по-бързо. Някои бебета много харесват да бъдат повити, и спят по-спокойно в първите месеци само така. Други бебета обаче харесват повече свобода и не обичат да спят повити. Добре е да спрете да повивате бебето, когато то започне да прави опити да се обръща от гръб по корем и да заместите повиването със спален чувал. Препоръчва се през първите 12 месеца бебето да спи с чувал за сън, а след това може да въведете одеяло/завивка.

Сънят в шезлонг или люлка е напълно безопасен в първите месеци, ако бебето е под ваше наблюдение. Спокойно можете да оставяте бебето ви да заспива и спи там, но е добре да се придържате към следните правила:

  • Изберете шезлонг или люлка за новородено, ако възнамерявате да го използвате още от самото начало. Някои шезлонзи могат да се използват само след 1,5 месеца.
  • Желателно е шезлонгът да е с напълно отпускаща се облегалка, защото мускулите на врата на едно новородено са все още недостатъчно укрепнали, за да седи продължително време в полулегнала позиция и има риск врата да се сгъне и да затрудни дишането на бебето. 
  • Винаги закопчавайте коланите на бебето в шезлонга и не го оставяйте в люлеещ се такъв без надзор. Бебетата след 3-месечна възраст стават по-подвижни и могат всеки момент да се обърнат. 

Където и да решите да приспивате бебето си в първите месеци, важното е да е удобно и за родителите, и за бебето. Добра идея е да давате възможност на бебето да заспива самостоятелно. Ако има период от живота на бебето, в който най-лесно то може да усвои самостоятелното заспиване, то е докато е новородено. 

Повече информация за безопасния сън с новородено, сигналите за умора и режима можете да прочетете в посочените линкове.