Всички статии

 

 

Обратно към блога

Безопасен сън с новородено

0-4 месеца May 24, 2020
Безопасен сън с новородено

Това е вероятно една от най-важните теми относно съня на новороденото. По гръб или настрани спи бебето? В собствено легло или в леглото на родителите? В отделна стая или в стаята на родителите? С одеяло ли го завиваме? Слагаме ли му възглавница? Каква трябва да е температурата в стаята? Нужни ли са обиколници? А играчки над леглото? 

Много са въпросите, които си задава всеки родител. Честно казано, лесно бихме се подвели като напазаруваме един куп бебешки аксесоари за леглото на бебето, когато всъщност ни е нужено само легло, матрак и чаршаф с ластик. Може би избързах с отговора си, но истината е, че нищо друго не ви е нужно. Нека първо ви споделя какви са препоръките за безопасен сън от Американската aкадемия по педиатрия, за да разберете защо това е така.

Наясно съм, че има родители, които избират да спят с бебето в родителското легло, защото бебето се буди нощем на всеки 1-2 часа. Умората надделява и се чувстват в безизходица, като само съвместният сън в родителското легло им помага да не стават нощем по няколко пъти и евентуално да си помогнат като слагат бебето в леглото си. Споделеният сън не се препоръчва и дори може да бъде опасен в следните ситуации:

  • Бебето е на възраст под 4 месеца.
  • Бебето е недоносено или родено с ниско тегло.
  • Един от родителите е пушач.
  • Майката е пушила по време на бременност.
  • Приемате медикаменти, заради които не можете да се събудите лесно през нощта.
  • Пили сте алкохол.
  • Леглото, върху което спите, е меко или спите на диван.
  • Завивате се с одеяло, юрган и има възглавници около бебето.

Ако практикувате съвместен сън в общо легло, уверете се, че следвате препоръките за безопасност.

При използване на шезлонг, люлка, гнездо или друг вид бебешки продукт, който замества леглото, винаги трябва да наблюдавате бебето, докато спи. 

При работата ми със семейства с новородено едно от най-важните неща за мен е да предам информацията за безопасен сън и колко е важно да се осигурят подходящите условия. Философията за отглеждане на детето, приспиване, хранене и възпитание са въпрос на личен избор при всяко семейство, но правилата за безопасен сън не са просто една абстракция, а конкретика, с която всеки от нас трябва да се съобрази. Знам, че на много от нас понякога ни се налага да не се придържаме към строгите принципи на безопасността при сън, но също така като майка знам, че да си родител е и голяма отговорност.