Всички статии

 

 

Обратно към блога

Регресията в 4-тия месец

0-4 месеца 5-24 месеца регресии Apr 29, 2020
Регресията в 4-тия месец

Сънят на бебето се състои от повтарящи се цикли, като всеки цикъл има по няколко фази на сън. След раждането си бебето спи по много различен начин от нас възрастните. То има само 2 фази на сън – „активнен сън“ и „тих сън“. Еквивалентни са на фазите REM (сънуване) и дълбок сън. В активната фаза се вижда как бебето се усмихва насън, движи очичките, издава звуци като ръмжене и пръхтене, мърда и дори понякога изплаква насън. В „тихата“ фаза бебето е изцяло отпуснато, диша бавно и дълбоко и трудно може да бъде събудено.

Минали са цели 3 месеца от раждането и се чувствате комфортно със съня. Знаете, че след като заспи бебето, ще има една дълга пауза и ще се събуди за хранене към 4-5 ч. сутринта, но изведнъж всичко се променя!

 

„Бебето ми спеше непробудно по 8 часа нощем, а откакто стана на 4 месеца и започна да се буди на всеки 1-2 часа! Какво да направя, че пак да започне да спи като преди?“

 

Когато разговарям с родители и обикновено разговорът ни започва с подобна предистория. След раждането бебето постепенно удължава дългата си нощна пауза и успява да спи без да се храни 6-8 часа. Но внезапно от един момент нещата коренно се променят и имате чувството, че отново имате новородено. В този пост ще Ви споделя каква е причината за тази рязка промяна в съня на бебето и как да върнете дългия нощен сън.

Някъде между 3.5 и 5 месеца бебетата преминават през развитие на съня и започват да спят като нас възрастните. Предполагам сте чували за регресията в 4-тия месец? Нека да Ви разкажа подробно какво се случва в този период.

Новите фази на съня на бебето изглеждат така:

  • REM: Сънуване
  • Фаза 1: Унасяне
  • Фаза 2: Лек сън
  • Фаза 3 и 4: Дълбок възстановяващ сън

Тези нови фази на сън допринасят за пробуждането на бебето на всеки 60-120 минути през нощта. Абсолютно всеки път когато бебето преминава от един цикъл на съня в друг, то се пробужда съвсем леко. (Погледнете графиката по-долу.) Ние възрастните също имаме това леко пробуждане нощем като обикновено виждаме, че сме си в леглото, сгушваме се във възглавницата и продължаваме да спим. Може би, ако в стаята рязко е паднала температурата, както се случва през зимата, ще се събудим почти напълно заради студа и просто хубаво ще се завием и ще продължим да спим. Е да, но бебето вероятно няма умението да продължи да спи, както правим ние. Това заспиване през нощта е умение, което се придобива в даден момент. Ако Вашето бебе не може да заспива самостоятелно, може би просто ще се събуди и ще мрънка и плаче. А за да заспи отново ще се наложи да го кърмите, люлеете или да правите каквото обикновено му помага да заспи.

 

 

Тази промяна във фазите на съня е перманентна. Няма връщане назад към фазите на новороденото, нито пък в бъдеще нещо ще се промени. Ето защо мантрата „период е и ще мине“ тук не е особено подходяща и работеща. Единственото, което правите е да забавяте усвояването на умението на бебето да заспива нощем, а в някои ситуации дори си създавате още други проблеми.

Въпреки че промяната в съня на бебето е завинаги, липсата на сън за цялото семейство може да е само временна. Винаги има решение за всеки проблем и сега ще Ви споделя как бихте могли да се справите!

Помнете, че регресията в четвъртия месец е просто промяна в съня на Вашето бебе. Ако трябва да съм по-точна, това всъщност е ПРОГРЕСИЯ. Бебето Ви се развива прекрасно и има нови умения. То вече вижда какво се случва около него, докато преди това заобикалящият го свят е бил незабележим. Внезапно всичко друго е по-интересно от храненето дори. Бебето е разсеяно и развълнувано. Обръща се от гръб по корем и обратно. Вече не е новородено!

Погледнете и видеото ми за регресията в 4-тия месец.