Всички статии

 

 

Обратно към блога

Сигнали за сън при новородено

0-4 месеца May 29, 2020
Сигнали за сън при новородено

Сънят при новороденото бебе е една много деликатна тема. След раждането си то няма изграден циркаден ритъм, не знае кога е ден и кога е нощ. Плаче при глад, болка, дискомфорт, преумора, дори не позволява да бъде успокоено, ако сме пропуснали някоя от основните му нужди. Единственият начин за комуникация на бебето е неговият плач и се налага да следваме метода на изключване, за да разберем защо плаче. А, ако бебето има т.нар. “колики”, дори не можем да го успокоим с часове.

Коликите се характеризират с плач, който продължава поне 3 часа на ден, поне 3 дни в седмицата, в продължение на поне 3 седмици. Проучванията не доказват стопроцентова причина за появата на коликите, като някои експерти свързват коликите със стомашен дискомфорт, гастроколичен рефлекс, киселинен стомашен рефлукс, чувствителност към храни и други. Несъмнено четвъртият триместър е период за адаптация на бебето към нашия свят и тази адаптация може да бъде доста трудна при по-чувствителните бебета.

Основните нужди на новороденото са хранене и почивка. Сънят на новороденото е неговата почивка денем и нощем. Бебето не може да стои будно дълго време и дори да не показва, че му се спи, то има нужда от 14-17 часа сън на ден. 

 

Преумората при новородените може да бъде причината за силен плач, който на пръв поглед изглежда сякаш бебето изпитва болка и силен дискомфорт. Преумората кара новороденото да плаче истерично, да размахва крачета и ръчички, да прави свиване с тялото и да не позволява да бъде успокоено! Ето защо тя много лесно може да бъде объркана със стомашния дискомфорт. Този плач може да продължава с часове по цяла вечер и дори цяла нощ. Капките за колики категорично не помагат, ако бебето не спи и има натрупана преумора. Ако не приспите бебето навреме и то просто стои будно, няма как да излезете от порочния кръг на превъзбуда. Имайте предвид, че дори 5 минути повече будуване могат да бъдат достатъчни, за да започне превъзбуда и бебето да се преумори.

Новороденото преминава от будуване към доспиване доста бързо. За 5 минути му се доспива и става сънливо, а след още 10-15 вече е преуморено. Има бебета, които показват, че им се спи само с мрънкане и плач, а има и други, които се прозяват и тогава е съвсем лесно да разберем, че е време за сън.

 

 

В схемата съм подредила по ред на поява най-честите сигнали за сън. Имайте предвид, че бебето може да показва закъснели сигнали и да се окаже, че всъщност то вече е преуморено. Следете будуването на бебето по минути, като имате предвид, че интервала на будуване е доста индивидуален. Използвайте стойностите като ориентир и се водете по бебето, за да разберете кое му е комфортно! Прочетете повече за дневния сън на бебето в статията ми ТУК.

В идеалния вариант когато бебето покаже сигнали за доспиване, ще спрете с активностите, ще го успокоите, ще направите кратка рутина преди сън и ще го сложите да спи. А когато вече добре познавате нуждите на бебето и неговите интервали на будуване, то спирането на активността дори може да предхожда появата на сигналите за сънливост. Винаги ще има дни, когато ще изпускате момента и бебето ще се преуморява. НОРМАЛНО Е! Не е реалистично винаги да успявате да приспите бебето навреме. Бебето се преуморява много лесно от светлинки, звуци, хора, играчки и нови емоции. Съвсем нормално е да имате дни в седмицата, в които бебето ще спи много добре през деня и такива, в които ще прави само кратки дремки и ще плаче повече. Вжното е да се придържате към будуването, което е комфортно за бебето.

Ако имате проблеми със съня на Вашето новородено, може да се запишете за дигиталния ни курс "Сънят на новороденото" 3.0.  В него ще разберете не само как да организирате дневния режим, каква рутина да имате, как да съчетаете съня и храненето, но и много други важни детайли за ежедневието и съня през първите 3 месеца.