Всички статии

 

 

Обратно към блога

Интервали на будуване на бебето

5-24 месеца дневен сън режим на бебето Apr 04, 2020
интервали на будуване

„Прозорецът на будуване“ е времето от СЪБУЖДАНЕ до ЗАСПИВАНЕ, през което бебето стои будно и го храним, сменяме памперс, играем си с него и т.н.

Изключително полезно е да знаем от колко време на будуване има нужда бебето, за да не го преуморяваме. При достатъчно будуване, то ще изразходи енергията си, ще заспи лесно и ще има консолидиран и продължителен сън.

Твърде много будуване създава преумора, а недостатъчно будуване води до трудно заспиване и кратки дремки. Границата понякога е много тънка, особено при силно чувствителни бебета.

 

Как тогава да уцелите точния прозорец на будуване за Вашето бебе?

 

В таблицата с нормите за будуване на бебета и деца по възраст съм посочила ориентировъчни стойности за всяка възраст. От колко будуване има нужда бебето, по колко пъти на ден има нужда да спи и от колко часа нощен сън се нуждае. Всичко това е взаимосвързано и ако едно „парче от пъзела“ липсва или не е правилно, то ще повлияе цялостно на съня на бебето. Точният прозорец на будуване ще даде възможност на бебето да заспи ЛЕСНО и да има КОНСОЛИДИРАН дневен сън и НЕПРЕКЪСНАТ нощен сън.

Ако Вашето бебе спи добре през деня и през нощта, буди се в добро настроение и изобщо е весело и игриво, Ви съветвам да не правите промени по режима и дневния му ритъм 🙂

НО ако Вашето бебе се буди с плач след всяко спане, трудно заспива, прави кратки дремки вместо продължителен дневен сън, буди се сутрин преди 6:00 часа и/или има чести нощни събуждания със силен плач, то тази информация може да Ви бъде МНОГО полезна!

 

 

Може да се наложи да задържите бебето будно още 5-10 минути, ако даде сигнал, че му се е доспало по-рано.

ЗАЩО?

Ако бебето започне да се прозява например, но все още не е приключил прозорецът на будуване, най-вероятно бебето не е достатъчно изморено. Липсата на достатъчна умора прави заспиването изключително трудно и неприятно за всички. Бебето протестира с мрънкане и плач, играе си в леглото, отнема му 20 мин. и повече, за да заспи, и накрая, когато заспи, прави кратка дрямка, вместо един хубав дълъг дневен сън. И ако това се превърне в норма, започват и чести нощни събуждания.

Как да удължите деликатно прозореца на будуване, ако бебето показва, че му се доспива по-рано?

Това удължаване всъщност представлява едни 5-10 минути и е въпрос на деликатен баланс между достатъчно будуване и преумора, която да предизвика силен рев и протест при заспиване.

Как да разберете дали сте уцелили точния прозорец на будуване като продължителност?

Бебето заспива лесно, без да плаче и не му отнема повече от 15 минути. Има хубав консолидиран сън, което представлява сън по-дълъг от 50 мин. Събужда се в добро настроение и спи добре нощем – без събуждания с плач.


Някои насоки, които биха могли да Ви помогнат, за да „уцелите“ будуването на Вашето бебе: