Всички статии

 

 

Обратно към блога

Кога трябва да си ляга вечер бебето?

0-4 месеца 5-24 месеца режим на бебето May 17, 2020
Кога трябва да си ляга вечер бебето?

За да разбираме нуждите на бебето по отношение на нощния сън, на първо място трябва да имаме представа как работи вътрешният му часовник и какви нужди за сън има то.

Механизмът, който контролира съня, се нарича циркаден ритъм. Това е биологичния часовник, който ни подсказва кога е време за лягане вечер и ни буди сутрин по едно и също време, без да се нуждаем от будилник. Ето как работи вътрешният часовник:

Когато слънцето залязва вечер, очите изпращат сигнал към хипоталамуса за настъпване на тъмнина. От там мозъкът изпраща сигнал към епифизата, че е време да стартира производството на мелатонин (хормонът, който ни помага да заспим и да спим нощем). С напредването на нощта и наближаването на изгрева производството на мелатонин намалява и започва производство на хормона кортизол, който има задачата да ни събуди сутринта. Производството на мелатонин при бебетата стартира около 18:00 часа, затова в ранните вечерни часове бебето заспива най-лесно и спи нощем много по-спокойно. Ако бебето все още не е заспало в обичайното време, започва производството на стресови хормони, за да може бебето да продължи да стои будно. Това подтиска производството на мелатонин и резултатът е преуморено, мрънкащо и трудно за приспиване бебе. Причината някои бебета да си лягат късно вечер е точно този обрат в хормоналното производство, който се получава.

 

От колко сън има нужда бебето през нощта?

 

  • 0 – 3 месеца -> 8 – 9 часа нощен сън
  • 3 – 6 месеца -> 9 – 12 часа нощен сън
  • 6 месеца до 2 години -> 10 – 12 часа нощен сън
  • 3 – 5 години -> 9 – 12 часа, като ако детето все още има следобеден сън, вероятно ще има по-кратък нощен сън

 

Има ли значение в колко часа си ляга бебето?

 

Напълно възможно е с по-късно лягане вечер бебето да спи до по-късно сутрин, но обикновено това не се случва точно така. Циркадният ритъм на бебето и малкото дете работи по следният начин – сутрешното събуждане е в диапазона 6:00 – 7:30 часа. Бебетата ОБОЖАВАТ да се събуждат в 6:00 – 7:00 часа, като много малко бебета спят до 8:00ч. (Единственият трик, който бихте могли да опитате, е да използвате black out завеси или щори, които ще накарат бебето да си мисли, че все още не е изгряло слънцето и е много вероятно да спи до по-късно).

Затова, ако бебето си ляга късно вечер, то ще спи по-малко през нощта, защото сутрешното събуждане се влияе от естествения ритъм на бебето, а не от това в колко сме го сложили да спи вечерта. Бебе, което си ляга по-късно вечер се събужда по-рано сутрин.

А спомняте ли си рубриката „Лека нощ, деца!“ всяка вечер в 19:50 ч.? Часът не е избран случайно!

 

Трябва ли да е по едно и също време всяка вечер?

 

Казвали ли са Ви, че бебето трябва да заспива точно в определен час всяка вечер?

Да, наистина бебето трябва да си ляга вечер по едно и също време +/- 30 минути, като е важно да променяме часа за лягане вечер в зависимост от последния сън на бебето, за да избегнем натрупването на преумора.

Нека да разгледаме следния пример.

Бебе на 7 месеца, което спи 3 пъти през деня.

Събуждане 6:30 ч.

Сън 1: 8:30 – 10:00

Сън 2: 12:30 – 13:30

Сън 3: 16:00 – 16:30

И сега въпросът е кога си ляга вечер. В блог поста ми за будуването ще откриете таблица с ориентировъчни интервали на будуване по възраст. За 7-месечно бебе съм посочила 2ч. и 45 мин. И по тази логика следва да имаме предвид, че бебето ще трябва да е заспало в 19:00 – 19:15 ч.

Нека да погледнем друг ден на същото бебе.

Събуждане 6:00 ч.

Сън 1: 8:00 – 9:30

Сън 2: 12:00 – 13:00

Сън 3: 15:30 – 16:00

Както се вижда, бебето се е събудило сутринта с 30 минути по-рано, което само по себе си означава, че целият ден се измества с 30 минути. И бебето ще се чувства добре и ще заспи лесно, ако си легне в 18:45 ч. Но, ако изчакаме до 19:15 ч., със сигурност ще си легне преуморено и ще има поне едно пробуждане след заспиването. Точно тази малка преумора от 30 минути може да бъде причината за нощните събуждания. Бебето си има свой собствен ритъм и може да понесе будуване от максимум 2 ч. и 45 мин. Бебетата се преуморяват изключително лесно и това прави вечерното заспиване дълго, трудно и води до нощни събуждания.

 

В колко часа трябва да си ляга бебето вечер?

 

Приготвила съм примери според възрастта на детето, макар че при определени обстоятелства детето има нужда от по-ранно лягане вечер.

0-3 месеца  21:00 – 22:00 часа

3 месеца – изместили сме вечерното лягане около 20:00 – 20:30 часа

4 месеца – 1 година – 18:30 – 20:00 часа

1-2 години  19:00 – 20:00 часа, като при преход от 2 към 1 сън на ден, детето ще има нужда да си ляга по-рано вечер (18:00-19:00 часа) и също, ако детето е имало по-кратък сън през деня

2-5 години  19:00 – 20:00 часа, като, ако детето спи след обяд, вероятно ще има по-кратък нощен сън и вечерното заспиване може да бъде около 21:00 часа

Ако Вашето дете си ляга по различно време от примерите, които съм дала, не се буди нощем, наспива се и това изобщо не му пречи да си отпочине, значи няма нужда да правите промени!

Повече за информация за това как да прецените от колко сън се нуждае бебето ви, кога трябва да си ляга и как да организирате режима, можете да намерите в дигиталния ни курс “Режимът на бебето” 3.0.