Всички статии

 

 

Обратно към блога

От съвместен сън към кошара

нощен сън Jun 07, 2020
От съвместен сън към кошара

Съвместният сън с бебото се характеризира с няколко различни по вид практики, но в основата си те представляват спане на детето и родителите в една обща стая. Разновидностите от своя страна оказват конкретиката на това къде спи бебто, било то в леглото на родителите, в бебшко легло или легло тип “next to me”.

В този блог пост ще Ви запозная с няколко метода, които ще са Ви от полза, ако искате да направите преход към кошара, независимо дали тя е във Вашата стая или в отделна детска стая.

Преди да започна бих искала първо да Ви кажа, че не е нужно да правите промени, ако начинът, по който спите в момента Ви помага да се наспивате и се чувствате добре! Не е редно да се чувствате притиснати от това как другите бебета спят, да се чувствате неприятно от мнението на хората около Вас или пък да изпитвате вина за избора си. Това би Ви създало само стрес и напрежение, ще Ви накара да направите прибързано решение, като ще “опитате” да преместите бебето в кошара, но вероятно опитът ще бъде неуспешен. Всеки неуспех ще Ви обезкуражи и дори съм сигурна, че ще се настроите негативно към целия процес. Нищо от казаното в тази статия не трябва да Ви кара да се срамувате от избора си или да си мислите, че целя да Ви критикувам, напротив! Използвайте съветите ми за преход към кошара, само ако наистина искате да преместите бебето в отделно легло или отделна стая.

Докато съм на темата с “опитването” на методи, искам да Ви кажа, че такъв тип промени изискват солидна доза търпение от Ваша страна и разбира се – постоянство! Нищо не се променя за 1-2 дни, още повече когато става дума за промяна в навиците и рутината на бебето. То веднага ще забележи новото си място за сън и е много вероятно първоначално да прояви несъгласие. Нали разбирате, че да се гушка в мама на топло е много по-приятно от това да спи в леглото си? Именно това е причината да срещнете съпротива в детето. Ако започнете да го взимате при Вас нощем и след време се опитате да го върнете в кошарата… напълно възможно е да няма това желание.

Ако случайно се притеснявате дали преместването на бебето извън родителското легло или въобще в самостоятелна стая би променило привързаността помежду Ви, искам да Ви успокоя, като Ви кажа, че начинът, по който спите, няма никакво отношение с привързаността между мама/тати и бебето!

 

Преместване на бебето в отделна стая

 

Представете си, че трябва да се преместите в ново жилище. Ще имате нова спалня и обстановката ще бъде различна, било то на същото легло или на друго. Първите вечери със сигурност ще е трудно да заспите. Бебето се чувства по същия начин! Постарайте се да прекарвате време в новата му стая през деня. Водете го да си играе там, да прекарва по няколко часа на ден в тази стая и най-вече да има положителна емоция в стаята. Ако прецените, можете да правите част от вечерната рутина в новата му стая – след баня да го подсушавате, хидратирате и обличате в новата му стая.

 

Преместване на бебето от родителското легло в кошара

 

Има няколко трика, които можете да използвате, за да направите кошарата позната на бебето по аромат. 

 

Как да подходите с приспиването при прехода?

 

Винаги имате плавен и директен вариант. При плавния приспивате бебето във Вашето легло, както до сега, и го местите в кошарата. Ако се събуди, отново го успокоявате и приспивате, ако позволява без да го взимате, или го взимате и всичко се повтаря докато заспи и успешно го преместите. С времето все по-рано слагате бебето в кошарата, като го успокоявате при нужда. При по-директния вариант е нужно да си изберете sleep training метод. Какво ще рече това? С най-прости думи sleep training метод е стратегията, която имате за да успокоите бебето при нужда. Стратегията може да бъде да приспивате детето директно в кошарата, като стоите до леглото и успокоявате бебето с галене, пеене, потупване, шшшш-кане и други подобни техники за успокояване. Това е само един пример, като не при всички бебета това работи добре.

Много популярно е да правим преместване на бебето в легло тип “Монтесори”. Това е една страхотна идея и може да бъде изключително успешно. В този вариант имате 2 матрака на земята в стаята на детето – един негов и един за мама/тати. Първите няколко дни приспивате детето, като лежите до него и отново го успокоявате чрез някоя от техниките изброени по-горе. Можете да се отдалечавате от детето и да отнемате от присъствието си плавно, докато в един момент излезете от стаята. Имайте предвид, че повечето деца не са готови да започнат да спят в отворено легло до навършване на 2.5-3 години. Ако сте избързали с преместването от кошара към детско легло, ще забележите, че детето не иска да заспива без мама/тати в стаята и нощем се буди с плач, излиза от стаята си и идва при вас, като настоява отново да го приспите или дори да спи във Вашето легло. Разбира се, няма никакъв проблем да взимате детето при Вас нощем, когато се събуди, стига това да не Ви притеснява. 

Ако смятате, че съвместният сън в родителското легло Ви носи повече позитиви и искате да продължите тази практика, споделям насоките от Ла Лече Лига за безопасен съвместен сън, включително и с кърмени бебета.