Всички статии

 

 

Обратно към блога

Режимът на бебето при преминаване към лятно часово време

режим на бебето Mar 17, 2022
Режимът на бебето при преминаване към лятно часово време

Ето, че онова време от годината дойде – ще смянаме часовника, и всички родители, чийто бебета имат режим, започнаха да се притесняват. Но има ли за какво?

Ще ви дам 2 причини, поради които точно тази смяна на стрелките има голяма полза за режимът на бебето.

Ако бебето става много рано (6 часа, че дори и по-рано), това е страхотна възможност да изместите сутрешното събуждане! По това време на годината с мен се свързват родители, чийто бебета имат навик за ранно ставане. Аз им казвам, че имат златна възможност да се възползват от смяната на стрелките и да оправят проблема.

В случай, че искате бебето да има по-късно лягане през топлите месеци и режимът го позволява. Разбира се, не говоря за 22 часа вечерно заспвиане, но нещо около 21 часа е допустимо, стига този час да не преуморява бебето и най-важното – бебето да успява да спи сутрин до по-късно, за да направи поне 10 часа нощен сън.

Би трябвало родителите да са щастливи от факта, че бебето им ще започне да става 1 час по-късно сутрин. Най-вероятно преди появата на детето, сте спяли до по-късно сутрин, отколкото след бебето. Затова тази смяна на стрелките е повод за радост за повечето родители.

Но не за всички! В случай, че вие не попадате в тази група родители, можете да изберете един от следващите 3 варианта за промяна в режима преди големия ден.

Вариант 1: Любимото ми – не правите нищо. В деня след смяната, бебето ще стане по-късно. Вечерта може да заспи по-късно, ако не е прекалено късно и на вас не ви пречи. За да имате вечерно лягане по нормално време, просто съкратете дневния сън! Например – бебе с 2 дневни спанета, вместо да спи сумарно 3 часа, ще спи сумарно 2 часа през деня, за да легне вечерта в нормалния час. Това обаче няма да е добра идея за бебе, което не спи повече от 10 часа нощем, защото ранното лягане още на същия ден ще съкрати нощта му или ще я направи по-неспокойна.

Ако обаче се налага да следвате стриктно режима на бебето, заради работа, детска градина или други ангажименти, можете да приложите друга стратегия.

Вариант 2: За силночувствителни бебета може да се направи изместване на режима от предходната седмица. Режимът се изтегля с по 10 минути всеки ден, докато се измести с цял час. Това се прави винаги за сутрешно събуждане и всяко приспиване, за да имате и изместено вечерно заспиване.

Вариант 3: За всички останали бебета може да се направи доска по-бърз вариант на изместване, а именно с по 20 минути на ден за 3 дни. В този вариант започвате в четвъртък и до събота сте изместили набързо режима с цял час!

Дотук добре, звучи лесно и наистина е така. Но на практика могат да се появят някои спънки.

Бебето ви може да е в период на преход в режима. Тогава ще се чудите как да организирате режима и със сигурност няма да ви бъде грижа за това изместване. Аз също не бих се тревожила. По-важното е да направите ден с повече спанета в събота, а в неделя ден с по-малко спанета 😉

Бебето ви няма да иска да заспива по-рано вечерта, въпреки по-ранното ставане и приспиване през деня, ако му се удължава последния интервал. 

Бебето ви няма да иска да заспива по-рано вечерта, ако през деня вече не му се спи толкова много, колкото го оставяте да спи.

Известно време след смяната на стрелките е напълно възможно бебето ви да започне да става сутрин по същото време, а не по-късно, защото слънцето ще изгрява по-рано. Много, наистина много бебета се влияят силно от изгрева и светлината и това е нормално! Биологичният часовник се контролира от светлината сутрин и ние искаме или не, се събуждаме рано. За такива бебета е ключово да има ранно вечерно заспиване, за да се наспиват през нощта. За да спят нощем достатъчно! Повече за информация за това как да прецените от колко сън се нуждае бебето ви, кога трябва да си ляга и как да организирате режима, можете да намерите в дигиталния ни курс “Режимът на бебето” 3.0.

Ако пък не се справяте с режима след смяната на стрелките, не се колебайте да се свържете с мен и моя екип за новия ни тип консултации - "Мастърклас за правилен режим". Цените можете да откриете тук, като за всички родители от дигиталните курсове има цени с голяма отстъпка.