Всички статии

 

 

Обратно към блога

Кошмари и нощни терори при децата

над 2 години нощен сън Aug 26, 2021
Кошмари и нощни терори при децата

Детето ви се буди нощем с истеричен плач и писъци. Чудите се какво му има, боли ли го нещо или сънува. Възможно ли е да е сънувало кошмар или пък има епизод на нощен терор? Стига да знаете основните разлики, лесно ще успеете да прецените какво се случва с детето ви.

 

Какво представляват кошмарите и терорите?

 

Кошмарът е психологическо преживяване, което се появява по време на REM фазата (Rapid Eye Movement). Характерно за тази фаза е, че умът е активен, но тялото е в покой, само очите се движат и то бързо. След събуждане детето е в съзнание и е напълно готово да комуникира.

При нощния терор децата се будят объркани и не са в съзнание. Те не могат да комуникират, да кажат какво се е случило и просто плачат, крещят, удрят с ръце или дори могат да паднат от леглото. Очите са отворени, тялото е активно, а умът – не. Детето не може да премине от дълбок сън към REM фаза. Често се срещат при деца, чийто родители са имали нощни терори или сомнамбулизъм.

 

От каква възраст можете да забележите кошмари и терори?

 

Кошмари – между 3 и 6 години.

Терори – между 3 и 8 години.

 

Кога се случва?

 

Кошмарът  – Обикновено през втората половина на нощта, когато сънят се състои от по-кратки цикли с повече фази на лек сън. Погледнете този блог пост за повече информация за фазите и циклите на съня на бебето след 4-ия месец.

Терорът – обикновено през първите 2-3 часа след заспиване. Според това проучване около 40% от децата под 5-годишна възраст имат епизоди на нощни терори.

 
 

 

Как се държи детето?

 

При кошмарите детето е напълно будно, може да крещи силно. Готово е за комуникация, въпреки емоционалното състояние. На сутринта детето ще помни съня и би могло да го разкаже.

При терорите детето пищи много силно, тялото е сковано, може и да е обляно в студена пот, лицето зачервено. Може изобщо да не бъде комуникативно, да не ви познае и на сутринта да не помни нищо. Сякаш изобщо не се е събуждало.

 

Какво да правите?

 

При кошмар утешаваме детето, вдъхваме му увереност, ако иска може да ни сподели съня си и да му припомним, че той не е реалност, въпреки, че за детето той изглежда като истинско преживяване. Не умаловажавайте страха му, а просто проявете съчувствие и дайте кураж. Погушкайте го и го успокойте.

При терора обаче нещата стоят по друг начин. Много е важно да НЕ будите детето. Епизодът продължава средно 10 минути, които могат да бъдат много повече, ако се опитате да разбудите детето. Помнете, че вие сте по-притеснени от самото дете, защото то не осъзнава какво се случва, умът му не е активен! Вашата задача е да останете до детето през тези 10 минути, да го пазите да не се удря и да повтаряте успокояващи думи. Щом епизодът премине, детето ще легне обратно и ще продължи да спи. На сутринта няма да го помни. 

 

Какво можете да направите, за да не се повтарят?

 

Кошмари – опитайте се да избегнете това, което е притеснило детето в съня му. Придържайте се към успокояващите ритуали и ранно вечерно заспиване. Ако детето се страхува от тъмнината, за период от време може да спи на лека светлина в стаята или оставете лампата в коридора да свети през нощта с леко открехната врата.

Щом детето е имало терор, то е изключително важно да спазвате подходящ режим с ранно вечерно заспиване и да не допускате преумора. Понякога тези нощни терори се дължат само и единствено на преумора, особено ако детето си ляга късно вечер. 

Ако епизодът се случва винаги по едно и също време всяка вечер, можете да разбудите детето 15 мин. по-рано и да повтаряте разбуждането всяка нощ в продължение на седмица.

Запомнете, че е важно да обсъждате всяко притеснение по отношение на здравословното състояние на детето си с педиатъра. Ако терорите се появяват по-често, то ви съветвам да се консултирате със специалист.