Всички статии

 

 

Обратно към блога

Сънят на детето в детска градина или ясла

5-24 месеца над 2 години режим на бебето Sep 10, 2022
Сънят на детето в детска градина или ясла

Предстои ви детето скоро да тръгне на ясла или детска градина, и се притеснявате как детето ще заспива там? А дали въобще ще заспи и как? Как да се подготвим за съня на детето предварително и да го организираме така, че да избегнем преумора и многото нощни събуждания поради изместен режим?

В тази статия ще обсъдим подробности за режимът на детето в детската градина и ясла, за да предотвратим излишни притеснения и проблеми свързани със съня на детето там. Да си предупреден, означава да си въоръжен. Вярвам, че ако човек има нужните знания, ще се чувства по-спокоен и подготвен за този нов етап в живота на детето – адаптацията в детската градина или яслата, в който важна съставна част е сънят на детето.

Ако детето ви започва ясла и е над 12 месеца, то режимът на хранене и сън ще е приблизително следният:

 

РЕЖИМЪТ В ЯСЛАТА/ГРАДИНАТА

 
РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ
 

РЕЖИМ НА СЪНЯ

*часовете са ориентир с възможно 30 мин. отклонение.

 

Много е важно детето да свикне на този режим преди да тръгне на ясла поне 2 месеца предварително, защото това значително ще облекчи адаптацията. В България държавните ясли не слагат децата да спят сутрин, само на обяд в диапазона 12:30-13:00 часа. В някои частни ясли са склонни да слагат бебето да дремне сутрин, ако много му се доспи. Това го правят докато бебето започне да издържа до обяд и премине на 1 дрямка.

Извън България практиките са различни, като от опит в екипа можем да дадем следните насоки:
1. Ако бебето ви има изграден режим, просто предайте на учителката какви са интервалите на будуване и вероятно тя изцяло ще се съобрази с тях.
2. Ако бебето няма изграден режим, учителката ще слага бебето да спи по сигнали за доспиване. Обаче е добре да знаем, че има деца, които не показват сигнали за сън.

С времето обедният сън е нормално да намалява по време и детето вече да има нужда да спи по-малко(например 1 ч. и 30 мин. вместо 2 ч. и 30 мин.). Някои деца спят повече отколкото трябва през деня и в резултат на това качеството и дължината на нощният сън намаляват. Ако това е вашият случай, то добра идея би било да помолите учителката да подбужда детето от дрямката, за да има баланс между дневният и нощният сън.

 

Ритуал за сън в яслата и градината

В яслите и градините децата имат ритуал за сън преди обедния сън, като той включва сядане на гърне, миене на ръце, преобличане, лягане в леглото и четене на приказка, и след това децата заспиват. 

Около 12:00 часа децата обядват, като им се сервира супа и основно.

След това мият ръчички, ходят на гърне, преобличат се с пижамки. В частните ясли и градини много се помага на децата, които все още не могат да се справят сами, но и много се окуражават и насърчават да се учат, да бъдат самостоятелни.

Четенето на приказки е честа практика, но понякога им пускат аудио приказки.

След приказката децата заспиват.

 

Приспиването в яслата - самостоятелно в легълцето

В държавните градини в България нямат практика да приспиват децата, което е съвсем логично – една учителка няма как да приспи 28 деца. Затова се очаква, че детето може да заспи в леглото си. Поради тази причина силно насърчаваме родителите да подготвят детето си като го научат да заспива в леглото си. Ако едно дете заспива даже само с присъствието на възрастен в стаята, адаптацият ще мине по-лесно. Това е добре да се случи 1 месец преди започването на детска градина или ясла, за да може детето да започне адаптационния период с вече придобития навик за самостоятелно заспиване. Не е добра идея да съчетаваме 2 толкова големи промени по едно и също време – самостоятелно заспиване и адаптация в яслата.

В частните градини учителките са малко по-гъвкави, но отново за детето ще бъде най-добре да може да заспива в леглото си. Представете си колко по-голям стрес ще бъде за детето едновременно да се адаптира и да се учи как да заспива в легълцето, ако то няма това умение все още.

 

Кога да сложим детето да заспива за вечерен сън, ако е спало малко?

Например – вместо детето да е спало обичайните 1:30-2:00 часа, то спи само 40-60 минути, слагаме детето за нощен сън 30-40 минути по-рано. Обикновено децата дават сигнали, че са изморени във вечерните часове и ако се занимаваме със спокойни игри е още по-лесно да забележим тези сигнали за сън. Но ако детето ви не дава сигнали, ще трябва да се водите по часовника.

Следващият сценарии е детето изцяло да пропусне обедния сън. При това положение винаги трябва да изместим вечерното заспиване с 1-2 часа по-рано. Ще трябва да експериментирате с вечерното заспиване, за да прецените колко по-рано трябва да си легне вашето дете. По-малките деца имат нужда да си легнат 1:30 – 2:00 часа по-рано, а по-големите с около 1:00-1:30 часа по-рано.

При липса на обеден сън силно насърчаваме да прекарате вечерта в спокойни занимания, за да избегнете превъзбуда и силна преумора у детето.

 

Ако пък не се справяте сами с режима и искате да научите детето да заспива самостоялно преди адаптацията в градината или яслата, не се колебайте да се свържете с мен и моя екип, за да ви помогнем и насърчим. 

 

За повече информация относно режимът в яслата/градината вижте моя специален епизод по темата в предаването ми в YouTube, където отговарям на актуални въпроси и давам много практични съвети!