Всички статии

 

 

Обратно към блога

Регресията в 8-мия месец

5-24 месеца регресии May 10, 2020
Регресията в 8-мия месец

Тази регресия може да се прояви още в 7-и месец или чак в 10-и месец, но най-често се проявява през 8-и и 9-и месец. Но какво е регресия?

Регресия в съня всъщност е прогресия. Да, това е период, в който бебето преминава скок в менталното и физическото развитие. Мозъчето му буквално бушува от промени и развитие. Сънят става много труден, разпокъсан, отказва да спи през деня или да заспива вечер. През деня прави само кратки дремки, нощем се буди често, като преди това бебето е спало спокойно. Този период на регресия продължава в рамките на 2 до 6 седмици.

Регресията в този период се проявява само при някои бебета, като при едни е по-продължителна, а при други съвсем краткотрайна. Виждала съм бебета, които месец и половина протестират при заспиване и след това всичко се връща постарому.

Ще забележите, че бебето започва да сяда самостоятелно, както и да се изправя. В един хубав ден ще се събудите и ще видите как бебето Ви вече лази, сякаш за една нощ се е научило как да комбинира лява ръка с десен крак и обратното. То е много ентусиазирано да упражнява новите си умения. Това е единственото, което иска да прави по всяко време, че даже и когато трябва да спи. Умората няма да бъде достатъчна, за да легне и да заспи. Ще го слагате в леглото и то ще го обикаля лазейки, ще се изправя или пък ще седне, без никакви намерения за заспиване. В допълнение на новите му физически умения, то преминава през езиково развитие и се опитва да изговаря кратки и лесни думи. И за капак на всичко изброено, бебето вече знае, че хора и предмети съществуват, дори и да не ги вижда, като плаче много силно всеки път, когато мама/тати излезе от стаята.

Бебето мрънка и плаче повече от обичайното, постоянно е недоволно и „киселее“. До сега то е спало по цяла нощ, а вече се буди много често. През деня иска да бъде носено, гушкано и да има постоянен контакт, най-вече с мама.

 

А сега какво правите?

 

Знам, че вероятно ще имате чувството, че този период няма край. Искам да вдъхна увереност във всяка майка, която минава през тази регресия, като ѝ кажа: „Поеми дълбоко въздух, бъди спокойна и търпелива, много скоро всичко ще бъде постарому!“.

Регресията в съня не е лесна нито за бебето, нито за родителите. Ето и моите съвети:

За финал искам да Ви уверя, че това наистина е краткотраен период. Запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Бебетата не са константа и е нормално понякога нещата да излизат извън релси. Ключово е родителите да имат реалистична представа за нещата и да се чувстват уверени, защото имайки нужната информация, несъмнено ще знаят как да се справят в труден момент!

В случай, че бебето ви минава през регресията, вижте това видео, в което давам съвети за това как да върнем режима след регресия.