Всички статии

 

 

Обратно към блога

Помощ! Бебето ми се изправя в кошарата!

5-24 месеца нощен сън нощни събуждания регресии режим на бебето Apr 05, 2024

Като консултант по детски сън, получавам множество запитвания от майки, които се притесняват, че техните бебета започват да се изправят в кошарата си вместо да заспиват спокойно.

На първо място бих искала да кажа, че това е напълно нормално поведение, особено за деца на възраст между 7 и 10 месеца. Това е период, в който бебето придобива нови умения – ментални и физически. То се научава да се изправя, да лази, да седи стабилно само или как да комбинира лява ръка с десен крак или обратно. Регресията може да продължи от 2-3 дни до 2 седмици. 

Интересното е, че тези умения могат да се развиват буквално за една нощ. Детето се събужда една сутрин и започва да се изправя, например, а до вчера не е могло. Мозъчето му буквално бушува от промени и развитие. Сънят става много труден, разпокъсан, отказва да спи през деня или да заспива вечер. През деня може да прави само кратки дремки, нощем да се буди често, като преди това бебето е спало спокойно. Този период на регресия продължава в рамките на 2 до 6 седмици.

 

Признаците, които можем да открием, в случай че придобитите нови умения повлияват съня на бебето, са следните:

  • Детето практикува буквално всяка свободна минута новото умение;
  • Детето не може да се спира, да легне и да заспи и приспиванията стават трудни и мъчителни. /Майката го слага в леглото и то обикаля лазейки, изправя се и сяда, без никакви намерения за заспиване/;
  • Дремките се накъсват;
  • Появят се събуждания с директно изправяне или сядане в кошарата през деня или през нощта;
  • Бебето вече знае, че хора и предмети съществуват, дори и да не ги вижда, като плаче много силно всеки път, когато мама/тати излезе от стаята;
  • Бебето мрънка и плаче повече от обичайното, постоянно е недоволно и „киселее“.

Ето няколко съвета, които бих искал да споделя с вас, за да се справите с тази ситуация по най-добрия начин:

  1. Тренирайте новото умение за изправяне: Предоставяйте възможност на детето да практикува много усилено новите умения през активната част на интервала на будуване. Много често се срещат родители, които возят детето си в количка/в кола през по-голямата част от интервала и следователно детето не е било “оставено на свобода” да практикува новите си умения и да се измори. Съответно с оставянето в кошарата, то не е изморено и няма нужда да спи все още и започва игра, която пък може да доведе до преумора.

     
  2. Успокояване преди приспиване: Обърнете особено внимание на вечерната рутина. В периода на регресиите, бебетата е възможно да се преуморяват от новите физически активности, затова може детето да има нужда да бъде успокоявано преди всяко заспиване. Най-често родителите пропускат успокояването и това също причина за трудно заспиване.


  3. Увеличете интервалите на будуване: Ако забележите, че бебето се изправя в кошарата си по време на приспиване, увеличете интервалите на бодуване, за да го изморите повече. Важно е да отбележа, че ако детето е над 10 месеца и продължава да се изправя в леглото си, то със сигурност това означава, че не му се спи и има нужда от промяна в режима. Ако не сте сигурни какъв точно трябва да е режимът на бебето и дали е време за преход към 1 дрямка, запишете се за курса “Режимът на бебето”. С него ще постигнете оптимален режим за по-малко от 7 дни в тази възраст!
  4. Развито умение за самостоятелно заспиване и успокояване: Когато вече бебето има изградени здравословни и полезни навици за сън, много по-лесно и безпроблемно преминава през такъв период. Регресията се усеща много леко от бебета, които спят добре денем и нощем. Ако детето до този момент никога не е заспивало само, все още бихте могли да го научите без плач и истерии, следвайки стъпките от моя курс “Самостоятелно заспиване”.

Ако пък имате нужда от нашата подкрепа и съдействие, не се колебайте да се свържете с мен и моя екип за новия и различен начин на консултации - "Мастърклас за правилен режим". Цените можете да откриете тук, като за всички родители от дигиталните курсове даваме голяма отстъпка!