Всички статии

 

 

Обратно към блога

Залъгалката - приятел или враг?

залъгалка-биберон May 03, 2020
Залъгалката - приятел или враг?

Когато родих сина ми Борис си мислех, че залъгалката е едно голямо зло, което ще ми попречи да кърмя, ще развали съня му, ако заспива с нея, ще стои в устата му постоянно и няма да виждам усмивката му. Винаги съм се чудила защо изобщо бебетата имат нужда от залъгалка. Мислех си, че моето дете няма да използва залъгалка. Преди да станем родители, много неща ни изглеждат нелогични, объркани и неясни. В днешния пост ще Ви разкажа не просто моя личен опит като родител със залъгалката, а ще Ви дам научно-базирана информация и мнението ми като педиатричен консултант по детски сън.

 

На първо място искам да кажа, че МНОГО харесвам залъгалката! Ето и причините:

 

Кога да започнете да предлагате залъгалката на бебето?

 

Препоръчва се през първите 3-4 седмици след раждането на бебето да не се предлага залъгалка, за да се научи да суче от гърда. Някои бебета така и не се научават да ползват залъгалка и това не е никакъв проблем. Ако до третия месец бебето не се научи да суче залъгалка, то вероятно изобщо няма да ползва такава.

Когато за първи път се опитвате да му предлагате залъгалка, вероятно ще забележите, че бебето я избутва с език и прави физиономия на гадене. Това е нормално и не означава, че бебето не я иска. Бъдете търпеливи и му я предлагайте постоянно. Когато сложите залъгалката в устата на бебето, приложете съвсем лек натиск върху езика и правете кръгови движения с биберона в устата на бебето. Може да „овкусите“ биберона с кърма или адаптирано мляко. Има по-голяма вероятност бебето да приеме залъгалката, когато е спокойно, а не когато вече мрънка и плаче. Предлагайте различни форми на биберон.

 

Кога залъгалката започва да създава проблеми?

 

Лично аз много харесвам залъгалката и ако тя не нарушава съня на бебето, съм на мнение, че няма нужда да отучваме бебето от нея преждевременно. Но ако бебето се събужда щом тя изпадне от устата му или се буди безброй пъти през нощта, то е време да направите нещо.

Ако бебето Ви е на възраст под 5 месеца, можете да изваждате залъгалката леко от устата му след заспиване, като всеки ден се опитвате да я изваждате все по-рано. Прогреса може да Ви се стори като „две стъпки напред, една назад“, но ако сте търпеливи и имате 3-4 седмици постоянство, ще имате успех.

Когато бебето навърши 5 месеца, можете да започнете да го учите само да си слага залъгалката в устата. По този начин то ще заспива самостоятелно при всяко събуждане, защото ще има умението само да си я вземе, а не да се налага да ставате нощем и да му я давате. Ето няколко съвета как да стане това:

 

 

Кога да отучим бебето от залъгалка?

 

Някои педиатри препоръчват залъгалката да се махне след 12-тия месец. Американската академия по педиатрия съветва ограничаване на използването или напълно отучване след 6-тия месец, за да се намали риска от ушна инфекция, особено ако бебето често боледува от такава.

Ако сте опитали да намалите привързаността на бебето към залъгалката или не сте успели да го научите да си я слага само в устата при изпадане и нощем се будите стотици пъти, може би е време да се отървете от нея, без значение на каква възраст е бебето.

В крайна сметка решението е изцяло на родителите и няма „най-правилен“ съвет.

 

Как да отучим бебето от залъгалка?

 

Решили сте да я махате или да намалите използването ѝ и се чудите кой ще е най-подходящият начин. Аз ще Ви дам няколко идеи.

Имайте предвид, че при отучване първите 5-6 нощи ще бъдат по-трудни и ще се наложи да успокоявате детето. След това всичко ще се нормализира, стига да не създадете нежелани навици за заспиване. 

И сега след опита ми като майка и информацията, която имам бих казала, че вече не се страхувам от залъгалката, напротив! Борис я използва, когато има засилено повръщане и киселини, когато изобщо не е в настроение и за заспиване през деня. Избрах да не го уча да заспива вечер с нея.

Използвайте съветите ми само когато имате проблем, а не като „така трябва да правите“.