Всички статии

 

 

Обратно към блога

Какво е консултант по детски сън?

0-4 месеца 5-24 месеца Mar 13, 2021
Какво е консултант по детски сън?

От доста време ми се иска да ви споделя какво е да си консултант по детски сън. Професията е нова за България, много малко хора изобщо са чували за такъв тип консултиране и същевременно още по-малко хора са се възползвали от услугите на консултант по детски сън.

Аз реших да се сертифицирам като консултант по детски сън, за да помагам на изморени родители да научат бебетата си да спят. Исках да създам общество, което се интересува от информация за съня на бебето. Вече имах много информация по темата, личен опит, опит с бебета на познати и приятели и имах нужда да започна да споделям и разказвам, за да може все повече родители да придобият нужната информираност. Митове и легенди се разнасят из майчинските групи и форуми, че е нормално бебето да се буди десетки пъти нощем и да прави само кратки дремки денем. Истината е, че колкото и нормално да е едно бебе да се буди нощем, то това не би трябвало да е тенденциозно, продължително или пък да е така от самото начало до ден днешен!

 

Какво е консултант по детски сън?

 

Професията на консултанта е свързана само и единствено със споделяне на насоки и съвети при проблеми със съня на бебето. Консултантът по детски сън НЕ приспива бебета, както някои родители си представят. Тук отварям една голяма скоба, защото всъщност само с новородените бебета консултантът може да даде насоки как да се приспива бебе, като в моя дигитален курс “Сънят на новороденото” 3.0 аз правя демонстрация на успокояването и приспиването на бебето в кошара БЕЗ сълзи. 

Консултантът е съветник и може само и единствено да анализира проблемите и да даде адекватни съвети за решение на дадените проблеми. Проблемите биха могли да бъдат: липса на режим, липса на ритуали за сън, кратки дремки, чести събуждания нощем, будуване нощем, трудно заспиване денем и нощем, заспиване само на ръце/в носилка/количка/на гърда/с биберон/шише мляко и много други.

 

Трябва ли консултантът по детски сън да има медицинско образование?

 

Не, категорично не е нужно консултантът по детски сън да бъде лекар, фелдшер, акушерка или друга медицинска професия. При консултирането в сферата на детския сън е дори незаконно да се дават медицински съвети по време на консултация. Въпроси за наддаване, кърмене, захранване и здравословни проблеми се обсъждат само и единствено с вашия лекар. Той има информация за здравословното състояние на бебето от самото раждане и е единственият човек, който може да вземе адекватно решение за даден проблем. Консултантът по детски сън винаги може да ви насочи към консултация със специалист, в случай че бебето ви има здравословен проблем.

 

За кого е подходяща консултацията?

 

Тук е мястото да кажа, че консултацията НЕ е подходяща за всеки родител. Колкото и странно да звучи, това е самата истина. Не всяка услуга е предназначена за всеки човек и това е напълно нормално! Ако не вярвате, че с работа върху съня на бебето ви, то ще започне да спи по-добре, не сте готови да следвате режим на бебето си, не сте готови да следвате всички съвети, нямате търпението и мотивацията да инвестирате 1-2 месеца време в усилия по подобрението на съня на бебето, то няма смисъл да се консултирате. Истината е, че при консултация няма да получите трикове и бързи методи за магическа промяна в съня на бебето си. Ще получите съвети и насоки за справяне със съществуващите проблеми. От този момент нататък ще бъде нужно да започнете много стриктно да ги следвате, за да видите промяна и да стигнете до желаните резултати. Затова във всеки мой пост, статия, уебинар, дигитален курс повтарям стотици пъти 3 думи: ТЪРПЕНИЕ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ И МОТИВАЦИЯ. А много често дори се случва така, че в рамките на тези 1-2 месеца работа, да има нужда от донагласяване в режима и още съвети от консултанта, на база реакциите на бебето.

Като обобщение мога да кажа, че работата на консултанта се изразява в много говорене, но усилията идват от родителите. Всички действия и промени се правят от родителите и е нужно да има много добра комуникация и доверие между двете страни, за да се види пълна промяна в съня на бебето. Доверието е в основата на добрите резултати!