Всички статии

 

 

Обратно към блога

Сън по време на празници

0-4 месеца 5-24 месеца пътуване Dec 23, 2020
Сън по време на празници

По време на празници като Бъдни вечер и Коледа, Нова година, Великден, Гергьовден или пък семеен празник, винаги изникват много въпроси около съня на бебето. Как да органзираме пътуването и режима? Как да избегнем превъзбуждането на бебето? Къде да спи бебето през деня? Ще споделяме ли една стая с детето при роднините? И много други въпроси…

Преди да започна, бих искала да ви посъветвам да намалите очакванията си или просто да нямате такива! Истината е, че при пътуване и смяна на обстановката всичко може да върви много леко или пък да настане истински хаос. Разбира се, че има фактори, които да съобразим, за да се опитаме да осигурим по-спокойна почивка, но понякога нищо не е под наш контрол. И това е нормално!

Ще ви споделя какво бихте могли да съобразите и да вземете под внимание, за да имате по-спокойно пътуване и евентуално спокойно бебе.

В заключение искам да ви кажа, че не бива да си правите заключения за съня на бебето при смяна на обстановката. Нормално е режимът да излезе извън нормалния си вид в някои дни, да имате повече нощни събуждания и кратки дремки. Бебетата и децата са много, много чувствителни и каквото и да правим има деца, при които пътуването ще има негативни последствия върху съня на бебето за конкретния ден. След това вие ще се върнете към нормалния си ритъм и сънят ще се успокои! Няма как да лишим детето от срещи с роднини и съответно трябва да имаме реалистична представа за това какво може да се случи, да очакваме някаква превъзбуда и да сме наясно, че всичко е в рамките на нормалното. За някои деца превъзбудата може да се сведе до 0, но за други тя не може да се избегне напълно.