Всички статии

 

 

Обратно към блога

Регресията в 10-тия месец

5-24 месеца регресии Jun 21, 2020
Регресията в 10-тия месец

Честно казано не ми се иска да наричам този период “регресия”, защото повечето родители използват регресията като причина за месеците на безсъние и умора… Истината е, че регресията в повечето случаи преминава за няколко седмици, а истинската причина за месеци будене на всеки час-два е съвсем различна!

Регресията, за която искам да Ви споделя в днешния блог пост, се проявява в периода 10-12 месец. Реших да напиша цял блог пост по темата, защото поведението на бебето в този период може да бъде погрешно разбрано от родителите и да се формират много проблеми със съня.

 

Как изглежда тази регресия?

 

През периода 10-12 месец ще забележите, че бебето Ви има вече постоянен режим и всеки ден спи по 2 пъти. Има един сън сутрин около 9:30-11:00 и още един след обяд 14:30-15:30, например. В един хубав ден забелязвате, че бебето твърдо отказва да заспи за втория сън. Това се повтаря отново и отново. Въпреки, че бебето изглежда уморено и готово за сън, то категорично не заспива! До вечерното лягане се преуморява страшно много и едва издържа да стои будно. Опитите Ви да приспите бебето за втория сън са абсолютно безуспешни, детето проявява жестока съпротива със силен плач, като до сега никога не се е случвало подобно нещо.  

И тъй като не е достатъчно детето само да отказва втория сън, ще започне и едно много ранно събуждане сутрин преди 6:00 часа. Всяко събуждане преди 6:00 часа е нощно събуждане. Стартът на деня е в норма, ако бебето се буди между 6:00 и 8:00 часа. Всичко преди 6:00 часа сигнализира за проблем в режима и нужда от промяна.

Много добре знам, че всеки родител ще се стресира и ще се чуди какво да прави в такава ситуация. Обикновено сценарият е следният: родителите правят преход към 1 сън, защото се водят по бебето, което отказва да спи по 2 пъти на ден.

 

Какво се случва с бебето?

 

Бебето е вече голямо и доста осъзнато. Вероятно лази, изправя се, върви, като се придържа за дивана, опитва се да повтаря думи, пляска с ръчички, и като цяло иска да бъде в постоянен контакт с мама/тати. Сутрин, преди първия сън, нуждата на бебето да си почине, желанието за сън е силно и заспива много лесно. Сутрин се наспива за час и половина и след това е готово не само за игри, но и да протестира заспиването за втория си сън, сякаш е пълно с енергия. Когато бебето пораства, то започва да показва характера си и да има предпочитания – да си играе, вместо да спи. А най-любимото на бебето в тази възраст е да настоява да получи каквото иска, като протестира доста настоятелно. Бебето изразява чувствата и емоцията си чрез мрънкане и плач, така че не се учудвайте, ако при опитите за заспиване след обяд, бебето започне да протестира.

 

Не, не е време за преход към 1 спане!

 

Лошата новина е, че няма какво да направите… просто трябва да минете през регресията, за да се върнете към нормалния си режим. Добрата новина е, че Вие, като родител, абсолютно нищо не сте направили погрешно и всичко, което се случва с бебето е НОРМАЛНО! В случая е нужно да анализирате ситуацията, да се заредите с търпение и да продължите ежедневието и режима си както до сега. Има 2 неща, които обикновено помагат за постоянството в режима: 

Въпреки, че бебето се държи, сякаш няма нужда от този втори сън, това не е точно така в действителност. В тази възраст всички бебета имат нужда да спят по 2 пъти на ден, за да не се преуморяват от твърде дълго будуване. Да давате възможност на бебето да спи след обяд е ключово. Дори и да не спи, дори само да полежи, това пак е някаква почивка. Сънят през деня е точно това – почивка. Ако бебето откаже да заспи, тогава ще го сложите да заспи вечерта 30 минути по-рано, дори това да е в 18:00 часа. Точно така, в 18:00 часа! Не съм се объркала, напротив. Ако искате да помогнете на бебето да възстанови енергията си и да минимализирате преумората от деня, която няма как да избегнете, ако бебето не заспива след обяд, то трябва да го сложите да спи в 18:00 часа! 

Много е важно в такъв период да покажете 100% постоянство и да не измествате нормалния ритъм на деня. Ако сте сигурни, че бебето няма здравословен или друг проблем, няма нужда да се притеснявате. До няколко седмици бебето Ви отново ще спи по 2 пъти на ден и то без капка протест! 

В случай, че бебето ви минава през регресията, вижте това видео, в което давам съвети за това как да върнем режима след регресия.